IMSP SR Ungheni
Arhivă noutăţi  24 martie - Ziua mondială de combatere a Tuberculozei

24 martie - Ziua mondială de combatere a Tuberculozei

Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces. Tuberculoza este provocata de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) numită şi bacilul Koch în numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.

 Cel mai frecvent tuberculoza afectează plămînii (tuberculoza pulmonară), însă poate afecta şi alte organe (tuberculoza oaselor şi articulaţiilor, tuberculoza renală, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, a ochilor etc.)

Deşi au trecut peste o sută de ani de la descoperirea agentului patogen al tuberculozei, această maladie rămîne o problemă medicală şi socială de importanţă  vitală. În lume în fiecare secundă o persoană este infectată de bacilui Koch, fiecare 4 secunde se îmbolnăveşte de tuberculoză, iar fiecare 10 secunde un bolnav cu tuberculoză decedează.

Pentru a semnala că Tuberculoza este o problemă majoră de sănătate publică ziua de 24 martie este marcată ca Ziua mondială de prevenire şi profilaxie a Tuberculozei.

Cu scopul de a preveni şi de a reduce numărul de îmbolnăviri cu tuberculoză, în instituţie au avut loc un şir de măsuri dedicate Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei – 24 martie:

1. În Unghiul şi Expresul au aparut 2 articole pe tema “Iarăşi despre Tuberculoză”.

2. Masa rotundă la Petreşti cu lucrătorii Primăriei, lucrătorii sociali şi medicali pe tema “Tuberculoza - o problemă socială”.

3. Conferinţa asistenţilor medicale din IMSP SR Ungheni pe tema tuberculozei.

4. Emisiune televizată cu medicii şi colaboratorii Centrului Comunitar pe tema “Controlul Tuberculozei în societate”

5.  Două Flashmob -  uri cu implicarea voluntarilor Centrului Comunitar de susţinere a pacienţilor cu Tuberculoză, pe tema “STOP Tuberculoză” cu împărţirea materialelor informaţionale. Întrebări şi răspunsuri despre tuberculoză.

6.  Întîlnire cu medicii de familie din oraşul Ungheni cu discuţia situaţiei Tuberculozei în oraş.

7.  Şedinţă cu directorii Centrelor de Sănătate din raionul Ungheni la Consiliul Raional cu discuţia situaţiei de tuberculoză.

8.  Deplasări în raion (3) cu coordonarea Centrului Comunitar la cazurile dificile – Bumbăta, Negureni.