IMSP SR Ungheni
Arhivă noutăţi  Să prevenim cancerul de col uterin !

Să prevenim cancerul de col uterin !

 

19 – 31 ianuarie 2014

Săptămîna Europeană de prevenire

a cancerului de col uterin

„Perla Înţelepciunii”

 

 

Cancerul de Col Uterin - Date şi Cifre Cheie

Cancerul de Col Uterin

La nivel mondial, cancerul de col uterin, este a doua cea mai răspândită formă de cancer la femei, după cancerul mamar. Aproape 500,000 femei dezvoltă cancerul de col uterin şi 250,000 decedează din această cauză în fiecare an. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt înregistrate în regiunile unde nu se efectuează screening-ul sau screening-ul nu este eficient. In Europa, în ansamblu, aproape 60,000 de femei anual dezvoltă cancerul de col uterin şi 30,000 mor din cauza acestuia." Aproape fiecare caz de cancer de col poate fi prevenit prin programe organizate de prevenire, oferite de screening-ul cervical pentru femeile adulte şi vaccinarea adolescentelor contra Virusului Papiloma Uman (HPV). Este unicul cancer asupra căruia putem avea un impact atât de puternic.

Virusul Payilloma Uman (HPV) şi cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tipuri de Virus Papilloma Uman (HPV). Există mai mult de 100 de tipuri de HPV. Unele tipuri duc la apariţia negilor pe mâini sau picioare, iar altele provoacă infecţii în zona genitală la bărbaţi şi femei şi se numesc HPV-uri genitale. Dintre HPV-urile genitale, unele tipuri duc la apariţia negilor genitali, iar altele (aproape 12) pot cauza cancerul de col uterin (HPV-uri cu risc crescut).

Infecţia cu HPV este foarte răspândită şi majoritatea adulţilor contractează această infecţie la un anumit moment din viaţă. Aproape toate infecţiile HPV vor dispărea fară tratament şi fără ca persoana să ştie de ele. Totuşi, unele vor persista, modificând celulele cervixului şi ducând la dezvoltarea cancerului pe o perioadă de 10 ani sau mai mult. Deocamdată, nu este posibil de a depista care infecţii HPV vor persista şi care vor dispărea.

Screeningul cancerului de col uterin

Programele eficiente de screening pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Din fericire, cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată pre-canceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv. Screeningul cervical constă în depistarea fazelor pre-canceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fară nevoia de internare a pacientului şi dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Totuşi, fazele pre-canceroase nu prezintă simptome, de aceea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să facă testul screening cu regularitate chiar dacă se simt perfect sănătoase. Există două teste care se folosesc pentru screeningul cervical:

Testul Papanicolau are scopul de a detecta celulele pre-canceroase, care pot creşte riscul dezvoltării cancerului de col uterin.

Dacă rezultatele sunt normale, femeia va reveni pentru un alt test Papanicolau. Screeningul asigură cea mai bună protecţie împotriva cancerului de col uterin.

Dacă sunt detectate celulele pre-canceroase, sunt recomandate teste ulterioare (un nou test Papanicolau, un test HPV sau o colposcopie) pentru a vedea dacă este necesar tratamentul. Testul de depistare HPV care are scopul de a depista tipurile de HPV cu risc sporit ce pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.

Dacă HPV-urile cu risc crescut nu sunt depistate, riscul de a dezvolta cancerul de col uterin este foarte mic şi femeia va reveni pentru un nou screening. Efectuarea screening-ului cu regularitate asigură cea mai bună protecţie împotriva cancerului de col uterin.

Dacă sunt depistate tipuri de HPV cu risc crescut, atunci sunt recomandate teste ulterioare (testul Papanicolau sau o colposcopie) pentru a vedea dacă este necesar tratamentul.

Testul de depistarea HPV nu este recomandat femeilor cu vârsta până la 30 de ani, deoarece infecţiile HPV, deşi sunt des întâlnite la femeile mai tinere, dispar de sine stătător. Screening-ul cervical este foarte eficient dacă este asigurat prin intermediul unor programe de sănătate publică bine organizate. De aceea, atît Consiliul Uniunii Europene, cît şi Parlamentul European au recomandat ca toate ţările UE să implementeze programe organizate de screening cervical.

Vaccinarea anti-HPV

Cancerul de col uterin nu se dezvoltă în lipsa unei infecţii HPV persistente cu risc crescut. Prin urmare, vaccinurile care previn aceste infecţii vor preveni şi cancerul de col uterin. In prezent, există două vaccinuri anti -HPV. Ambele au drept ţintă cele mai răspândite două tipuri de HPV cu risc crescut (HPV 16 şi HPV 18) care provoacă împreună majoritatea cazurilor de cancer cervical. Ambele vaccinuri sunt extrem de eficiente în prevenirea infecţiilor persistente cu HPV 16 şi 18 atunci când sunt administrate fetelor adolescente şi femeilor tinere. Aceste vaccinuri mai asigură un anumit nivel de protecţie şi împotriva altor câtorva HPV cu risc crescut. Totuşi, vaccinul anti-HPV nu oferă protecţie împotriva tuturor tipurilor de HPV cu risc crescut şi, cu toate că vaccinul reduce riscul cancerului, acesta nu asigură o protecţie completă. De aceea este important ca toate femeile să facă un screening cervical, chiar dacă şi-au făcut vaccinul.™1 Potrivit unui raport recent al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, 19 din 29 ţări europene (UE + Norvegia şi Islanda) au implementat programe de vaccinare sistematică împotriva HPV destinate adolescentelor. Insă, în raport se mai menţionează că nivelul de acceptare publică a vaccinului anti-HPV în multe din aceste ţări este foarte scăzut. Unul dintre motivele principale este faptul că oamenii nu-şi dau seama pe deplin despre beneficiile şi siguranţa, dovedită de statistici, pe care le oferă vaccinul anti-HPV.

In prezent există un volum imens de dovezi ştiinţifice care demonstrează beneficiile şi siguranţa vaccinului anti-HPV. In baza acestor dovezi, vaccinul anti-HPV este acceptat de medici şi oameni de ştiinţă drept o metodă extrem de eficientă de a reduce riscul cancerului de col uterin, iar Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a subliniat faptul că autorităţile naţionale de sănătate din toată Europa ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a se asigura că toate fetele adolescente sunt vaccinate împotriva HPV.

 

Programele eficiente de screening cervical şi vaccinare împotriva HPV ar putea preveni aproape fiecare caz de cancer de col uterin. Insă, aceste programe vor da roade numai în cazul în care oamenii le vor folosi. Iar oamenii le vor folosi doar dacă vor conştientiza care sunt beneficiile lor.

 

Susţine Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin !

Ajută-ne să sporim nivelul de conştientizare a problemei cu privire la prevenţia cancerului de col uterin