IMSP SR Ungheni
Noutăţi  Ziua Internaţională a Nursingului

Ziua Internaţională a Nursingului

  • Galerie foto
  • Pe data de 12 mai, în întreaga lume se celebrează Ziua Internaţională a Nurselor. Omagiul adus acestei profesii nu este întâmplător. Asistentelor medicale le revine nobila misiune de a ajuta medicii în tratarea pacienţilor şi de a uşura suferinţele acestora, fără de ele fiind de neimaginat sistemul medical al fiecărei ţări.

    Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită din 1965, prin decizia Consiliului Internaţional al Nurselor. Din 1974 a fost aleasă oficial data de 12 mai, ziua de naştere a celei mai cunoscute asistente medicale, Florence Nightingale (1820-1910), prima care a reformat domeniul de activitate al asistentelor medicale şi a pus bazele nursingului modern.

    În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu 1994.

    Nursing înseamnã: stiinta si arta de a îngriji, iar raportat la sistemul medical constituie o metodã sistematicã, organizatã, ce permite acordarea de îngrijiri individualizate.

    Mediu pozitiv de lucru – loc de muncă calitativ – îngrijirea calitativă a pacientului” a fost genericul din acest an al Zilei Internaţionale a Nursingului, care a fost marcată şi în IMSP Spitalul Raional Ungheni. Asistentelor medicale le-au fost oferite diploma de către directorul spitalului Lidia Crăciun, cît şi de preşedintele de sindicat al IMSP Spitalul Raional Ungheni Bulgaru Lucia. Cuvînt de felicitare a avut Asistenta medicală superioară Savciuc Iulia. Despre importanţa asistentului medical în activitatea instituţiilor medicale au relatat 2 absolvente ale Colegiului de Medicină din Ungheni.