IMSP SR Ungheni
Noutăţi  18 iunie 2017 Ziua lucrătorului medical și a farmacistului

18 iunie 2017 Ziua lucrătorului medical și a farmacistului

Colectivul Spitalului Raional Ungheni a marcat Ziua lucrătorului medical și a farmacistului . Cu mesaj de felicitarea a venit Președintele Consiliui Raional Ungheni Ludmila Guzun și vice președintele Consiliui Raional Ungheni , președintele Consiliului de Administrare a spitalului Gherasimov Petru

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în RM se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Istoria acestei zile datează încă din 1800, atunci când medicul american, Wiliamson Crawford Long, a folosit pentru prima dată anestezia într-o operaţie. Ulterior, pentru a marca acest eveniment fără precedent, autorităţile americane au declarat data de 30 martie - Zi Naţională a Medicilor.

În Republica Moldova, Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin Decret prezidenţial în anul 1994 pentru a oferi ocazia de a onora, în mod oficial, oamenii care stau la straja sănătăţii publice.

Sănătatea este un privilegiu. Dacă e să vorbim de societatea sănătoasă, de modul ei de perpetuare, atunci, cu siguranţă putem afirma că pilonul care susţine principiile unei comunităţi generate dintr-o temelie sănătoasă este, ca o binecuvîntare, profesia de medic.

Această profesie este pe bună dreptate considerată una din cele mai nobile din lume, dar şi una de o responsabilitate inegalabilă. Majoritatea absolută a lucrătorilor medicali îşi onorează funcţiile de serviciu la un înalt nivel de măiestrie profesională, muncind cu jertfire de sine, deseori în afara orelor de program, ghidându-se în activitatea de zi cu zi, de obligaţia supremă fixată în Jurământul lui Hipocrate.

Rolul lucrătorului medical într-o societate este vital, mai ales când se vorbește tot mai mult despre importanţa sănătăţii fiecărei persoane în parte. Lucrătorii medicali sunt cei care aduc bucuria continuităţii neamului în fiecare familie, care dăruiesc o rază de speranţă suferindului, tratează boala şi sufletul, în baza simplei chemări a inimii.