IMSP SR Ungheni
Noutăţi  Ziua Naţională fără alcool - 2 octombrie 2017

Ziua Naţională fără alcool - 2 octombrie 2017

În Republica Moldova, 2 octombrie este marcată Ziua Naţională fără alcool. Scopul acestei zile este informarea populaţiei despre dauna consumului abuziv de alcool. Consumul abuziv de alcool se consideră cantitatea care aduce prejudiciu sănătății. Pentru bărbații fără dereglări de sănătate consumul de alcool nu trebuie să constituie mai mult de 20 ml alcool pur pe zi și pentru femei – mai mult de 10 ml alcool pur pe zi.

În municipiul Chișinău, cel mai mare procent de consumatori de alcool se înregistrează în grupele de vârstă 25-34 ani (30,2%) și 35-44 ani (26,7%). Morbiditatea prin alcoolism după grupele de sex, în municipiul Chișinău constituie, în mediul urban – 88,9% barbați și femei – 11,1%, pe când în cel rural – 89,7% bărbați, iar femei – 10,3%.

S-a demonstrat că anume întrebuinţarea din exces a băuturilor alcoolice este cauza principală a peste 60 de maladii şi stări morbide: ciroză, pancreatită acută, cancerul cavităţii bucale, cancerul de ficat, colon, rect, cancerul mamar la femei. Şirul consecinţelor consumului abuziv de alcool este completat de alcoolism cronic, traume, dereglări psihice, afecţiuni hepatice, cardiovasculare, cerebrale şi constituie cauzele deceselor timpurii.

Prima și cea mai importantă măsură pe care o putem lua cu acest flagel, este conștientizarea de către populație a acestei probleme de sănătate publică, schimbarea modului de viață, consumul calculat de alcool.

Din aceste considerente, astăzi poziția oficială a Politicii de sănătate publică față de alcool poate fi expusă prin sintagma: „Alcool – mai bine mai puțin”.