IMSP SR Ungheni
Noutăţi  Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice – 13-19 noiembrie 2017

Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice – 13-19 noiembrie 2017

 În perioada 13-19 noiembrie 2017, Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) organizează, al treilea an consecutiv, Săptămâna mondială de conştientizare a utilizării responsabile a antibioticilor, scopul principal fiind conștientizarea populației despre folosirea rațională a antibioticelor, astfel de  a combate fenomenul de răspândire a rezistenței la antibiotice.  Genericul evenimentului din acest an este: “Înainte de a lua antibiotice, consultați un profesionist calificat în domeniul sănătății.”.

Antibioticele sunt o resursă valoroasă, deci este important să obțineți recomandările potrivite înainte de a le lua. Utilizarea responsabilă a antibioticelor nu numai că vă va permite  dumneavoastră și familiei dumneavoastră să primiți cel mai bun tratament, dar și să reduceți riscul dezvoltării rezistenței la antibiotice. Administrarea antibioticelor, atunci când nu sunt indicate, accelerează apariția rezistenței la antibiotice. Infecțiile rezistente la antibiotice sunt mai complexe și mai dificil de tratat. Acestea pot afecta pe oricine, la orice vârstă, în orice țară. Înainte să începeți un tratament cu antibiotice, consultați un lucrător medical calificat.

Rezistența la antibiotice apare atunci, când bacteriile suferă schimbări și devin rezistente la antibioticele folosite pentru infecțiile pe care acestea le cauzează. Acest fapt compromite abilitatea organismului de a trata bolile infecțioase și subminează multe din realizările din domeniul medical. Trebuie să administrăm antibioticele cu grijă pentru ca acestea să rămână eficiente în continuare pentru o perioadă de timp cât mai lungă posibil.

Reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

  1. Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului;
  2. Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
  3. Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele;
  4. Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele;
  5. Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.